5 tipů jak cvičit doma

 

Miluji své úterky. A to proto, že vím, že odpoledne mě čeká cesta za Luckou do studia Atha Yoga v srdci Ostravy. Už samotná cesta na cvičení je mým rituálem, kdy nechávám za sebou všechny pracovní záležitosti a s každým nádechem plním svou mysl čistými a konstruktivními myšlenkami.

 

Tipy jak cvičit doma joga podložka TvaLaska (2)

 

Bohužel nyní jsou studia uzavřena a já jsem vypadla ze svého režimu. Několik měsíců pracuji z homeofficu a prostor, ve kterém žiji se scvrknul na dva pokoje v našem bytě a odpolední procházky s manželem a naším psem Heřmanem. Nestěžuji si, uvědomuji si, že mě je vlastně fajn. Já i mé nejbližší okolí jsme zdraví, mám jistoty, a ačkoliv teď nejsme všichni spolu, tak jsme si blíž. Přesto ale cítím prázdnotu. Dny mi splývají v jednu velkou mlhu a nemám chuť pořádně nic dělat. Sklouzla jsem do stereotypu, ve kterém nosím župan od rána do večera a zamotané dredy ve vlasech schovávám v culíku. Prakticky se mi nechtělo vůbec nic. Dobře míněné rady mého muže, že mi chybí režim a cvičení, mě akorát tak iritovaly. Možná právě proto, že jsem věděla, že má pravdu...

Překonat nechuť k tomu, abych si nastavila své cvičící rituály bylo velmi těžké. Přitom stačilo si jednou zacvičit a pochopit, co mi celou tu dobu chybělo. Malá chvilka sama se sebou a protažení svého unaveného a ztuhlého těla!

 stylove podložky na jógu TvaLaska

 

Připravila jsem pro vás pár tipů pro domácí cvičení, které mi pomáhají: 

1. Vymezte si přesný čas a dny na cvičení

Asi to nejtěžší na tom být celé dny doma je nastavit si režim. Domácí prostředí svádí dodělávat práci ještě v době, kdy už bych normálně byla z kanceláře doma. Podstatné pro mě bylo si začít plánovat přesné dny a časy, kdy budu cvičit. Tak jak si plánuji do diáře schůzky, tak mám přesně definovaný svůj “Time blok” na cvičení. Vždy záleží na vás, zda chcete cvičit každý den nebo jednou či párkrát za týden. To hlavní je, abychom s tím počítali.

 

2. Zařiďte si klid

Druhou podstatnou částí je mít na cvičení doma svůj klid a prostor. Nejtěžší je najít si chvilku klidu, když máte doma živo. Manžel to vyřešil způsobem, že cvičí každý den ve 4 ráno, kdy náš pes i já ještě tvrdě spíme. Osobně nejsem takové ranní ptáče a nejvíce mi vyhovuje, když si můžu zacvičit odpoledne po práci a zároveň si tak vyčistit hlavu a protáhnout tělo po celodenním sezení. Proto máme doma dohodu, že v době, kdy cvičím, tak mi nechává můj prostor v obýváku.

Pro maminky s dětmi je to o to těžší úkol. Řešením může být dohoda s tatínkem, aby se na chvíli o děti postaral. Případně můžete zkusit najít svou chvilku v době, kdy všichni spí.

 

3. Zpříjemněte si prostředí

Snažím se rozdělit si svůj pracovní a osobní prostor. Svůj aktuální office jsem nastěhovala do ložnice, a proto cvičím výhradně v obýváku. Většinou cvičím v podvečer a svůj prostor oživím svíčkami, hudbou a esenciálními vůněmi. Hudbu a esenciální vůně volím podle aktuálního rozpoložení. Již brzy s vámi nasdílím různé odkazy hudebních výběrů na Spotify. Mojí kámoškou na cvičení je podložka na jógu s názvem Zamilovanost. 

 

podložka na jogu a cvičení joga podložka zamilovanost

 

4. Inspirujte se

Sestavu na cvičení a tempo se odvíjí podle mé nálady. Některé dny se věnuji cvičení třeba jen 20 min, některé dny cvičím i hodinu a půl.

Internet je nyní plný online lekcí a různých videí. Ty jsou mi také velkou inspirací a díky za ně, nicméně osobně podle nich necvičím. Řídím se vlastním flow. Mám vytvořenou základní sestavu, kterou obohacuji podle toho, o co si mé tělo řekne. Při cvičení je důležité se věnovat svému dechu a tělu, a to nejen u jógy. Pozorování obrazovky nám odvádí naši pozornost. Pokud nevíte, jakou sestavu zvolit, zkuste si pustit lekci a pouze při cvičení poslouchejte. Mým doporučením je audio nahrávka jógové lekce vinyasy od mé cvičitelky Lucky. Sledovat ji můžete na FB: https://www.facebook.com/athayoga.eu 

 

Vinyasa joga podcast - atha joga 

 

5. Vydržte

Vytvořte si ze cvičení návyk. Není to o tom se každý týden do něčeho nutit, ale snažit se vydržet a postupně vše zdokonalovat a objevovat. Možná zjistíte, že vám vyhovuje jiný čas, jiné prostředí nebo jiný druh cvičení. Vše je v pořádku. Důležité je, aby nám čas na cvičení dělal radost, pohladil naši duši i tělo. O tom to je.

 

 

 

Přeji vám všem krásné chvíle, které věnujete sami sobě. 

S láskou

Niki

 

 

Zpět do obchodu